US tau i luga o uamea, alumini faaulufale mai EU, Kanata, Mekisiko e amata faamamaluina mai le Aso Faraile

Fai mai le Failautusi o Pisinisi a Amerika, Wilbur Ross i le Aso Tofi, o le tau a Amerika i luga o le uamea ma le alumini faaulufale mai i Europa (EU), Kanata ma Mekisiko o le a amata faamamaluina mai le Aso Faraile.

Ua filifili le Peresetene Amerika o Donald Trump e aua ne'i toe fa'alautele le tuusaunoaina o le tau o le uamea ma le alumini mo nei pa'aga taua e tolu, o le tala lea a Ross i le au tusitala i se fonotaga.

"Matou te tulimatai atu i le faaauauina o feutagaiga ma Kanata ma Mekisiko i le tasi itu ma le Komisi Europa i le isi itu ona o loʻo i ai isi mataupu e manaʻomia ona matou foia," o lana tala lea.

Ia Mati, na faalauiloa ai e le Trump le fuafuaga e tuuina atu le 25-pasene tau i luga o u'amea faaulufale mai ma le 10 pasene i luga o le alumini, a'o faatuai le faatinoga mo nisi o paaga tau fefaatauai e ofo atu tuusao e aloese ai mai le tau.
Na taʻua e le White House i le faaiuga o Aperila o le tuusaunoaga o le uʻamea ma le alumini mo atunuu o le EU, Kanata ma Mekisiko o le a faʻalauteleina seʻia oʻo ia Iuni 1 ina ia mafai ai ona tuʻuina atu "se 30 aso mulimuli" mo i latou e oʻo atu i maliega i fefaʻatauaiga.Ae o na feutagaiga e oo mai i le taimi nei ua le mafai ona maua se maliega.

"E leʻi mafai e le Iunaite Setete ona ausia ni fuafuaga faʻamalieina, peitaʻi, ma Kanata, Mekisiko, poʻo le Iuni a Europa, ina ua uma ona faʻatuai faʻasolosolo tau e faʻataga ai le tele o taimi mo talanoaga," o le tala lea a le White House i le Aso Tofi i se faʻamatalaga.

O loʻo faʻaaogaina e le pulega o le Trump le vaega 232 o le Trade Expansion Act mai le 1962, o se tulafono e sefulu tausaga le matua, e paʻu ai tau i luga o oloa faʻaulufale mai uʻamea ma alumini i luga o le tulaga o le saogalemu o le atunuʻu, lea na tosoina ai le tetee malosi mai pisinisi i totonu. nu'u ma pa'aga fefa'ataua'iga a Amerika.

O le gaioiga lata mai a le pulega e foliga mai o le a atili faateleina ai feeseeseaiga tau fefaʻatauaʻiga i le va o le Iunaite Setete ma ana paaga faʻapisinisi tetele.

"E talitonu le EU o nei tau e tasi a Amerika e le talafeagai ma e feteenai ma tulafono a le WTO (World Trade Organization). O le puipuiga lea, mama ma faigofie, "o le saunoaga lea a Jean-Claude Juncker, peresitene o le Komisi Europa, i le Aso Tofi i se faamatalaga.
Na fa'aopoopo mai e le Komesina o Fefa'ataua'iga a le EU, Cecilia Malmstrom, o le a fa'atupuina nei e le EU se mataupu e fo'ia ai fe'ese'esea'iga i le WTO, talu ai o nei faiga a le US "e matua'i fa'afeagai ma" tulafono fa'avaomalo.

O le a faʻaaogaina e le EU le avanoa i lalo o tulafono a le WTO e toe faʻaleleia ai le tulaga e ala i le tulimataʻiina o se lisi o oloa a Amerika ma tiute faaopoopo, ma o le maualuga o tau e faʻaaogaina o le a atagia mai ai le faʻaleagaina na mafua mai i le faʻatapulaʻaina o fefaʻatauaiga a Amerika i oloa a le EU, e tusa ai ma le EU.

Fai mai le au suʻesuʻe, o le faaiuga a le US e agai i luma tau uʻamea ma alumini e faasaga ia Kanata ma Mekisiko e mafai foi ona faʻalavelave ai talanoaga e toe faʻatalanoaina le North American Free Trade Agreement (NAFTA).

Talanoaga i le toe faʻatalanoaina o le NAFTA na amata ia Aokuso 2017 aʻo faʻamataʻu e Trump le alu ese mai le fefaʻatauaʻiga fefaʻatauaʻiga 23-tausaga.I le maeʻa ai o le tele o taamilosaga o talanoaga, o atunuu e tolu o loʻo tumau pea le vaeluaina i luga o tulafono o le amataga mo taʻavale ma isi mataupu.

newsimg
newsimg

Taimi meli: Nov-08-2022